Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ κ. ΠΑΤΕ

Διαφημιστική καταχώρηση του 1930

Ο Σαρλ Πατέ (Charles Pathé 25 Δεκεμβρίου 1863 – 26 Δεκεμβρίου1957), ο δημιουργός της μεγάλης γαλλικής κινηματογραφικής αυτοκρατορίας είχε στο μυαλό του να δει τις κινηματογραφικές μηχανές του, τουλάχιστον αυτές που προορίζονταν για ερασιτεχνική χρήση,  να κατασκευάζονται και στην Ελλάδα.

Δυστυχώς ατύχησε και μαζί ατύχησαν οι έλληνες κινηματογραφόφιλοι που θα είχαν τώρα στην κατοχή τους μια Pate Baby made in Greece.

Η αποτυχημένη απόπειρα έγινε το 1924.

Το Απρίλιο του 1924 ο Σαρλ Πατέ ήρθε στην Ελλάδα με την ευκαιρία του εορτασμού της εκατονταετηρίδας του Λόρδου Βύρωνα. Στη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στην Ελλάδα επισκεφτηκε την Αρχαία Ολυμπία και έμεινε ενθουσιασμενος.

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του «Κινηματογραφικού Αστέρα» (7/12/1924) ο Σαρλ Πατέ δέχτηκε στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετάνιας, που διέμενε, την επίσκεψη έλληνα δημοσιογράφου στον οποίο έκφρασε την απορία του  γιατί οι έλληνες κινηματογραφιστές δεν γυρίζουν ταινίες.

Φαίνεται όμως ότι κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο γάλλος επιχειρηματίας είχε και άλλες επαφές. Τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 1924 εμφανίστηκε στις αθηναϊκές εφημερίδες η παρακατω ανακοίνωση:

Η εν Παρισίοις εδρεύουσα Εταιρία «κινηματογράφος Πατέ» πρώην καταστήματα Αδελφών Πατέ, κάτοχος των εξής διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, απονεμηθέντων αυτή υπό του ενταύθα υπουργείου της Εθνικής Οικονομίας, ήτοι:

 1. Δίπλωμα υπ’ αριθ. 239 (1922) δια την εφεύρεσίν της: «Κυτίον μπομπίνα δια ταινίαν κινηματογραφικήν».
 2. Δίπλωμα υπ’ αριθ. 240 (1922) δια την εφεύρεσίν της: «Κινηματογράφος – Παιγνίδιον
 3. Δίπλωμα υπ’ αριθ. 386 (1923) δια την εφεύρεσίν της «Κινηματογράφος – παιγνίδιον».
 4. Δίπλωμα 394 (1923) δια την εφεύρεσίν της: «Κινηματογράφος – παιγνίδιον».
 5. Δίπλωμα υπ’ αριθ. 566 (1924) δια την εφεύρεσίν της: «Κινηματογράφος –παιγνίδιον».

Επιθυμεί να διαπραγματευθή εν Ελλάδι, είτε την μεταβίβασιν των ανωτέρω Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, είτε την χορήγησιν της εκμεταλλεύσεως των εφευρέσεών της.

Δια πάσαν σχετικήν πληροφορίαν απευθυντέον εις το Δικηγορικόν Γραφείον Όθωνος Κ. Φωστηροπούλου (εν τη οδώ Λυκείου αριθ. 4) όπερ επιφορτίζεται την μεταβίβασιν τω εφευρέτη πάσης σχετικής προσφοράς.

Δυστυχώς η προσφορά του δεν βρήκε αποδέκτη. Έτσι οι απαιτήσεις των ελλήνων κινηματογραφόφιλων για τις δημοφιλείς μηχανές των 9,5 χιλιοστών καλύφθηκαν από τις εισαγόμενες.

Μια ακόμα διαφημιστική καταχώρηση του 1930

Advertisements

~ από admin στο 15/02/2010.

Ένα Σχόλιο to “Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ κ. ΠΑΤΕ”

 1. Dear Niko,
  I am always amazed at you new discoveries of heretofore unknown events in the history of the cinema. Perhaps you should write a history of Pathe in America.
  CONGRATULATION
  Soterios Gardiakos

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: